Sivukartta


ÄOL ry
  Ajankohtaista
  Työryhmien kuulumisia
Verkkokauppa
Virke
  Äidinkielen opettajaksi
Paikallisyhdistykset
S2-opettajat
Kirjoituskilpailujen satoa
Linkit
  Yhteystiedot
   
  Jäsenille -->
   
  Etusivulle
   
   
   
  ÄOL:n yhteystiedot
    

Hallituskatu 2 B, 3. krs

00170 Helsinki

Puh. (09) 3511 763


 

 

NUORI ALEKSIS 2012

-kirjallisuuspalkinnon raati on aloittanut työnsä

Äidinkielen opettajain liitto kokosi vuoden tauon jälkeen eri koulujen lukiolaisista ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoista valtakunnallisen lukijaverkoston, joka nimeää 2011 ilmestyneistä kotimaisista kaunokirjoista parhaan. Lukijaraadissa on peräti 77 jäsentä! Palkittava kirja valitaan listalta, johon on koottu viime vuonna ilmestyneitä romaaneja, novelli- ja runokokoelmia ja esseitä.

Jokainen verkostolainen on saanut kirjalistan, jonka teoksia hän voi lukea mieltymystensä ja voimiensa mukaan. Opiskelija kirjaa kaikki lukemansa kirjat ja halutessaan myös niiden lyhyet arvioinnit. Raatilaisille on avattu ÄOL:n sivuille myös keskustelupalsta, jossa nuoret voivat vaihtaa ajatuksia lukemistaan kirjoista. Lukuraatilaiset pääsevät verkostoitumaan toisten lukevien nuorten kanssa ympäri Suomen.

Nuoren lukijan huippuhetki

Luku-urakka alkoi huhtikuussa ja päättyy elokuun lopussa, jolloin opiskelija lähettää Äidinkielen opettajain liittoon luettelon lukemistaan kirjoista, valitsee niistä neljä mielestään parasta ja kertoo valintansa perusteluineen. Viidestä kahdeksaan eniten suosiota saanutta kirjaa valitaan loppuraadin arvioitaviksi. Loppuraati kootaan lukijaverkoston aktivisteista, ja se kokoontuu Helsinkiin päättämään, mikä kirja voittaa tämän vuoden Nuori Aleksis -palkinnon. Loppuraatiin pääsy on ollut monelle nuorelle opiskelun huippuhetki.

Loppuraatilaiset saavat kaikki loppukilpailuun päässeet kirjat omikseen hyvissä ajoin, jotta ehtivät vielä lukea niitä uudelleen. Palkintotilaisuus on Helsingin kirjamessuilla lauantaina 27.10. Loppuraadin edustajat luovuttavat 1500 euron suuruisen palkinnon kirjailijalle sekä esittelevät palkitun kirjan. Kaikki lukijaverkostolaiset saavat voittajakirjan ja todistuksen muistoksi urakastaan.

 

Kaikkien aikojen Nuori Aleksis -palkinnon voittajat