Sivukartta


ÄOL ry
  Ajankohtaista
Verkkokauppa
Virke
  Äidinkielen opettajaksi
Paikallisyhdistykset
S2-opettajat
Kirjoituskilpailujen satoa
Linkit
  Yhteystiedot
   
  Jäsenille -->
   
  Etusivulle
   
   
   
  ÄOL:n yhteystiedot
    

Hallituskatu 2 B, 3. krs

00170 Helsinki

Puh. (09) 3511 763


 

2012 voittajatyö Heijastuksia

Finalistit 2012

Pikku-Finlandian kaikkien aikojen voittajat

Vuoden 2012 Pikku-Finlandia-kilpailun voitti

Sofia Tiira

Puolalanmäen lukiosta (Turku) esseellään

Heijastuksia

Turkulaisen Puolalanmäen lukion opiskelija Sofia Tiira on voittanut vuoden 2012 Pikku-Finlandia-kilpailun esseellään Heijastuksia. Tiira on käsitellyt esseessään Milan Kunderan teosta Olemisen sietämätön keveys ja vertaa sitä yllättävällä tavalla Lewis Carrollin klassikkoteokseen Liisan seikkailut peilimaassa. Esseen nimi kertoo, että molemmissa teoksissa ihmiset tarkastelevat itseään ja identiteettiään peilin kautta.

Puheenjohtaja Minna Harmanen haastattelee Sofia Tiiraa palkinnonjakotilaisuudessa.

Äidinkielen opettajain liiton ja Suomen Kirjasäätiön järjestämä Pikku-Finlandia-kilpailu järjestettiin tänä vuonna 28. kerran. Kilpailuun lähetettiin 49 korkeatasoista esseetä eri puolilta Suomea. Palkinto jaettiin Helsingin Akateemisen kirjakaupan Kirjan ja ruusun päivän tapahtumassa 23.4.2012.

Loppukilpailuun valittiin kymmenen laadukasta esseetä. Esseitä yhdisti väljästi etenkin ihmisyyden, identiteetin ja moraalikysymysten pohdinta. Nykymaailman ilmiöitä pohditaan niin klassikko- kuin nykykirjallisuuden avulla.

Sofia Tiiran voittajaessee Heijastuksia vertailee Kunderan romaania Olemisen sietämätön keveys Carollin Liisan seikkailuihin peilimaailmassa. Raadin mielestä vertailupari eli teosvalinta on yllättävä, onnistunut, vaativa ja oivaltava. Teosten analyysista edetään myös omakohtaisempaan ja yleiseen pohdintaan. Erityisesti raati kiinnitti huomiota esseen eleganttiin, selkeään ja yksinkertaisen konstailemattomaan kieleen ja ilmaisuun. Esseen kiistaton ansio on teosten peili-motiivin avaaminen eri näkökulmasta: kirjallisuudenhistorian kontekstissa realismin aikakauden peili edustaa rehellistä kuvaa todellisuudesta, mutta sekä Kunderan että Carollin teoksissa peili ”symboloi ihmisen kykyä nähdä ainoastaan heijastuksia siitä, mikä on todella totta”. Esseen romaaneissa ”peili edustaa heille oman identiteetin etsintää, minuuden löytämistä ja sen säilyttämistä”. Kunderan teoksen eräässä kohtauksessa havainnollistuu miten ”Franz ja Sabina tuijottavat kumpikin samaa heijastusta mutta näkevät silti täysin eri asioita”. Lopussa kirjoittaja vielä haastaa lukijan ajattelemaan: ”Kykenemmekö näkemään ja ymmärtämään sen, mikä on todella merkityksellistä vai pystymmekö näkemään vain heijastuksia totuudesta?”.

Sofia Tiiran tekstin myötä Pikku-Finlandia-kilpailun historiassa Kunderan teos ohittaa Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen viitatuimpana teoksena: sitä on käytetty nyt yhteensä 25 esseessä, kun taas Waltarin teosta 24. Mitähän Kundera tästä ajattelisi?

Kilpailun loppuraadin jäseninä olivat Minna Harmanen (ÄOL), Sari Hyytiäinen (ÄOL), Lasse Koskela (Helsingin yliopisto), Pirjo Sinko (Opetushallitus), Jarmo Papinniemi (Suomen Arvostelijain Liitto) ja Tuula-Liina Varis (Suomen Kirjailijaliitto)

Suomen Kustannusyhdistyksen Sakari Laiho kukittaa Pikku-Finlandian voittajan, Sofia Tiiran. Keskellä Minna Harmanen.

Onneksi meillä on kirjallisuus! Vaikka taivaalta sataisi pikku-ukkoja, meillä on kirjallisuuden aurinko – joka loisteellaan lämmittää ja valaisee meitä synkeimpinäkin hetkinämme. Onneksi meillä on lukevia ja kirjoittavia nuoria – kuten nämä 49 Pikku-Finlandia-kilpailuun osallistunutta nuorta.

Pikku-Finlandia-kilpailussa opiskelija voi osoittaa taitojaan sanankäyttäjänä, esseistisen tyylin hallintaa, omaperäisten näkökulmien kehittelyä ja ennen kaikkea syvällistä kaunokirjallisuuden tulkintataitoa. Esseetä onkin sanottu tekstien helmeksi ja ajatusten puutarhaksi. Esseen avulla voi harjoitella ajattelun vaikeaa taitoa ja aiheen pohdiskelua eri näkökulmista.

 

Pikku-Finlandia palkinnon jako Akateemisen kirjakaupan Kirjan ja ruusun päivän tapahtumassa. Puheenjohtaja Minna Harmanen (vas.), voittaja Sofia Tiira ja Akateemisen kirjakaupan johtaja Annamari Arrakoski.